BRAHENKATU 3, VANHA KIRJASTOTALO

Brahenkatu 3: vanha kirjastotalo, kansakoulu, synnytyssairaala, ja niin edelleen. Tässä kiinteistössä on tapahtunut paljon vuosien mittaan. Rakennuksen tarkkaa rakennusvuotta ei tiedetä, mutta tarinat kertovat että vanha pääty on rakennettu 1820-luvulla. Remontin aikana seinistä löydetyt vanhimmat sanomalehdet ovat päivämääriltään noilta ajoilta. Talo rakennettiin aikoinaan Kajaanin Piirilääkärin Samuel Roosin asuintaloksi. Roos oli lääketieteen ja kirurgian tohtori, kirjailija ja suomenkielen kehittäjä. Tunnetuimmat Roosin kehittämistä sanoista lienee sanat sähkö, havainto, hiilihappo ja lämpömittari. Roosin seuraajaksi Kajaanin piirilääkärin asemaan tuli kansalliseepos Kalevalan kokoaja, Elias Lönnrot, joka vieraili Roosin luona Brahenkadulla tutustumassa piirilääkärin toimintaan.  Nykyiseen ulkomuotoonsa talo rakennettiin vuonna 1852 silloisen kihlakunnantuomarin toimesta.

Vuonna 1872 Kajaanin kaupunki osti rakennuksen, jonka jälkeen talo sai nähdä jos jonkinlaista elämää hirsiseiniensä sisällä. Jo seuraavana vuonna 1873, Kajaanin ensimmäinen kansakoulu aloitti toimintansa tiloissa. Vuonna 1878 Kajaanin kirjasto avasi ovensa talossa, josta talon nykyinen kutsumanimi “Vanha kirjastotalo” juontaa juurensa. Vuonna 1886 yleinen sairaala aloitti toimintansa. Sisään kannettiin paljon sairaita ja yleisesti tietämys tautien leviämisestä oli vielä huonoa. Sairaalassa tehtiin myös silmä- ja syöpäleikkauksia.

Vuonna 1910 kansankoulu muutti takaisin tiloihin. Tämän jälkeen tiloissa toimi myös Kajaanin sähkölaitos. Kajaanin synnytyslaitois taas avasi tiloissa ovensa 1930-luvulla. Useat kajaanilaiset ovat siis syntyneet tässä talossa. Remonttia tehdessä meillä olikin ilo tutustua henkilöihin, jotka olivat talossa syntyneet.

Vuodesta 1939 rakennuksessa toimi jälleen Kajaanin kirjasto vuoteen 1985 saakka. Tämän jälkeen toiminnan tiloissa aloitti Kajaanin kuvataidekoulu. Vanhoja Brahenkadun kuvataidekoululaisia on edelleenkin ystäväpiirissämme useita. Tarinoita siitä, miltä talo näytti silloin, kuulee usein. Kuvataidekoulun lopetettua toimintansa Kainuun Pirtti -käsityöasema tuli vuokralaiseksi tiloihin. Vuonna 2013 Pirtti muutti toisiin tiloihin ja kiinteistö jäi tyhjilleen. 

Kajaanin kaupunki päätti huutokaupata kiinteistön vuonna 2014, koska uusia vuokralaisia ei ollut löytynyt ja kiinteistön ylläpitokustannukset olivat korkeat. Kajaanilaisen perinteikkään vaateyrityksen, Rockserin, perustajajäsenet ihastuivat rakennukseen ja näkivät siinä potentiaalia uudenlaiselle liiketoiminnalle. Syyskuussa 2014 rakennus siirtyi Anorak Society Oy:n omistukseen ja perusteellinen rakennuksen peruskorjaus sai alkaa. Neuvoja haettiin muunmuassa Panu Kailalta. Kaila on Oulun Yliopiston arkkitehtuurin emeritusprofessori ja kirjoittanut useita kirjoja aiheesta "perinnerakentaminen". Toukokuussa 2017 perustettiin Anorak Restaurants Oy ravintoloitsija Joonas Sirviön, Olli Saastamoisen ja vaatesuunnittelija Lilli Norion toimesta.  Anorak Restaurants aloitti rakennuksen uutena vuokralaisena lokakuussa 2017.